Войчеховски: Земеделието има нужда от по-голяма диверсификация » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Войчеховски: Земеделието има нужда от по-голяма диверсификация

Акценти

  • Кризата с коронавируса показ колко зависимо е европейското земеделие

Кризата с коронавируса показа колко зависимо е европейското земеделие от дейности като транспорта например.

В този смисъл то трябва да се диверсифицира. Това заяви в отговор на журналистически въпрос еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски.

Според него това е и една от целите на дългосрочната стратегия „От фермата до трапезата“. Що се отнася до площите за биоземеделие, той каза още, че всяка отделна страна сама ще решава с какъв процент площи за биоземеделие ще допринася за постигане на общата цел от 25% обем на обработваемите площи. Стопанствата са различни по размери в отделните страни.

Войчеховски добави, че отсъствието му по време на представянето на стратегиите за биодиверсификацията и „От фермата до трапезата“ не означава подценяване на тези стратегически документи от негова страна. Те били представени от основите еврокомисари, отговарящи за зелената сделка и околната среда.

Януш Войчеховски взе участие в специално организиран от AG Press.eu уебинар. В него беше представен и анализ за връзката между ОСП и Зелената сделка. На експерите бяха поставени и редица въпроси, свързани с редукцията на пестицидите и употребата на антибиотични вещества и емплементацията на новата ОСП в Зелената сделка.

 

За автора

Сродни публикации