Война на трупове » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Война на трупове

Акценти

  • Милионите са разпределени между две фирми и любопитното е, че са изплатени за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори.

От март 2018 г. до момента за обезвреждане на животински трупове държавата е изхарчила над 30 млн.лв.

Средствата са платени през Българската агенция по безопасност на храните.

В края на 2017г. БАБХ обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години на стойност 30 милиона лева. След жалба на един от участниците поръчка е спряна. Така се стига до момента, в който Агенцията преминава към т.нар. директно договоряне.

Екипът на Антикорупционен фонд и Генка Шикерова са направили разследване във връзка с обстоятелствата около обществените поръчки и изхарчените чрез тях държавни пари. Милионите са разпределени между две фирми и любопитното е, че са изплатени за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори. Не може да подминем факта, че техният капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

Тези и още редица факти юристите на фонда намират за притеснителни. Те смятат, че проверка от страна на отговорните органи е наложителна.

От БАБХ отказват да дадат информация за преработеното и платено количество животински отпадък. Аргументът им е „липсващ надделяващ обществен интерес от разкриването й“.

При преглед на документацията по обществените поръчки, свързани с обезвреждане на животински отпадъци, експертите на АКФ установиха данни за редица нарушения на Закона за обществени поръчки.

От АКФ ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция за всички нередности.

За повече информация вижте видеото.

 

Сродни публикации