Ще внася ли Европа повече американско говеждо » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Ще внася ли Европа повече американско говеждо

Акценти

  • В Европа по данни за 2017 г. в челната петица на вносителите влизат Бразилия с 42 %, Уругвай със 17 %, Аржентина с 13 %, Австралия с 8 % и на пето място е САЩ с 6 %

Американските фермери негодуват, защото говеждото им трудно стига до европейския пазар

Във връзка с изпълнението на постигнатото споразумение между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп се очаква да започнат преговорите за внос на американско говеждо в Европа.

Всички страни-членки на ЕС ще трябва да одобрят мандата, които Европейската комисия ще поиска, за да реши спорния въпрос с износа на говеждо от САЩ. Целта на преговорите не е да увеличи квотите за внос, а да ги преразпредели. При това единствено и само за месото, което не е третирано с хормони и отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните. Към настоящият момент квотата от 45 хил. тона вносно месо се разпределя между различните вносители на говеждо месо. В Европа по данни за 2017 г. в челната петица на вносителите влизат Бразилия с 42 %, Уругвай със 17 %, Аржентина с 13 %, Австралия с 8 % и на пето място е САЩ с 6 %.

американски фермер

Според американските фермери това разпределение ги ощетява и ограничава възможността им да реализират производството си на европейския пазар. Това като аргумент е достатъчен повод за президента Доналд Тръмп да разгори още повече търговската война. Той отдавна изразява недоволството си спрямо ограниченията, които Световната търговска организация налага върху страната му.

 

Сродни публикации