Вносът на плодове и зеленчуци подтикна българските земеделци да произвеждат най-сладките дини » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Вносът на плодове и зеленчуци подтикна българските земеделци да произвеждат най-сладките дини

Акценти

  • Село Цар Самуил е известно като „селото с най-сладките дини”

Все повече стават трудностите пред родните производители на плодове и зеленчуци. Много от тях вече се преориентират към отглеждането на различни селскостопански култури.

Растящият внос на плодове и зеленчуци, щетите от природните бедствия, ниските изкупни цени са само част от причините за промяната в производството.

Тази година близо 80% от плодовете и зеленчуците по тържищата у нас са внос от чужбина. По информация на производители цените на родните стоки са високи заради градушките и производствените разходи.

Въпреки неволите стопаните в някои части на страната успяват да се справят и в тези тежки времена. Такава е ситуацията в силистренското село Цар Самуил. Там хората са успели да се нагодят към променящите се пазарни условия и потребителско търсене. Преди няколко години селото беше сред лидерите в производството на тютюн от сортовете Бърлей и Виржиния. Ниските изкупни цени и проблемите с изкупуването на продукцията подтикнаха много от стопаните да разширят кайсиевите си градини. Паралелно с тях се появиха множество бостани с дини. Благодарение на тях сега селото е известно като „селото с най-сладките дини”.

Заедно с плодовете хората започнаха да отглеждат и много зеленчуци. Целогодишно в оранжериите им има домати, краставици, марули и др. Реколтата си те успяват да продадат успешно по пазарите в Североизточна България.

 

Сродни публикации