Вносни дини за жълти стотинки подбиват цените на родната продукция » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Вносни дини за жълти стотинки подбиват цените на родната продукция

Акценти

  • Напоследък лошото време в Румъния и Гърция създаде проблеми и на земеделците там

Българските земеделци се надяват на спад във вноса.

Зеленчукопроизводители в страната очакват добри добиви тази година. Проблем е по-скоро тяхната реализация, тъй като конкуренцията от стана на вносната продукция е сериозна. Въпреки това неблагоприятните метеорологични промени в съседните страни донякъде дават надежда на родните земеделци.

У нас към момента много от плодовете и зеленчуците по пазарите са внос от съседните и др. държави – Гърция, Румъния, Македония, Италия и др. Техните стоки са много по-евтини от родните, но и с по-лошо качество. При сериозна ценова разлика клиента често избира по-изгодните продукти.

Според българските земеделски стопани подпомагането, което получават у нас също не е на нивото, което се предоставя на румънските земеделци например. Това допълнително затруднява съревнованието между родните и чуждите фермери. Паралелно с разликите в подпомагането се отчитат и такива в продажната цена и себестойността на продукцията.

Напоследък лошото време в Румъния и Гърция създаде проблеми и на земеделците там. Това до голяма степен обнадежди част от родните фермери, които очакват спад на вноса от тези държави. Така на пазара по-лесно ще може да се реализират родните плодове и зеленчуци.

По данни на български фермери конкуренцията е много затруднена. Само за сравнение те посочват вноса на дини от Гърция и Румъния, който се осъществява при цена от 0,10-0,20 лв. При такава цена родните стопани нямат шанс за реализиране на печалба. Сравнявайки обаче качествата на продукцията разликата лесно се усеща. Вкуса на българските плодове и зеленчуци е неподправен и значително по-добър.

 

Сродни публикации