Внимание: Очакващото се застудяване може да повреди овощните Ви култури » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Внимание: Очакващото се застудяване може да повреди овощните Ви култури

Акценти

  • За намаляване риска от повреди при напредналите в развитието си овошки може да се извърши задимяване

През втората половина от следващия седемдневен период се очаква застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия.

До края на периода прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще бъдат значително под нормата за третото десетдневие. В по-голямата част от полските райони – и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви. Очакваното застудяване ще доведе до затихване. В част от Западна България, където се прогнозират валежи от сняг – и до краткотрайно прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. В началото на пролетта при пшеницата ще преобладава фаза братене. При рапицата се очаква начало на образуване на разклонение.

През втората половина от периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от повреди при част от встъпилите  във фаза цъфтеж овощни култури:

  • – бадем;
  • – кайсия;
  • – праскова.

Повреди от измръзване при някои раноцъфтящи овощни видове (кайсия, бадем) са регистрирани в края на второто десетдневие на март на места в източните и югоизточните райони на страната.

Подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има в началото на периода. Следващият период съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

През втората половина от периода, за намаляване риска от повреди при напредналите в развитието си овошки може да се извърши задимяване – една от най-популярните мерки, с която се постига термичен ефект от 1 до 3°С. При възможност е желателно превантивно пръскане с регистрираните  препарати срещу слана и измръзване.

 

За автора

Сродни публикации