Внимавайте с консумацията на морски дарове » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Внимавайте с консумацията на морски дарове

Акценти

  • Всеки клиент има право да изиска и види сертификата за годност преди да закупи избрания продукт

Властите в Гърция масово проверяват за наличието на сертификат за контрол.

Съмнителният произход и качеството на храните не са проблем само у нас. Гръцките власти са отправили апел към потребителите да внимават какви морски дарове купуват. Такива без сертификат за контрол и на съмнително ниски цени не са за препоръчване.

В Гърция е отчетен ръст в търсенето на морски дарове, а с него и на цените им. Паралелно с това се увеличава и броя на случаите на предлаганите миди, скариди, калмари и октоподи без санитарен сертификат.

Не са спрели проверките по пристанищата. Редовно властите откриват нарушители сред шофьорите на товарни автомобили, които превозват некачествена стока. Всички продукти без сертификат биват конфискувани.

 

Всеки клиент има право да изиска и види сертификата за годност преди да закупи избрания продукт. Според гръцките власти и Съюза на потребителите е най-добре да се пазарува от официалните търговски обекти.

Негодните морски дарове могат да бъдат много опасни за човешкото здраве и консумацията им да доведе до тежки последици, предупреждават лекарите.

 

Сродни публикации