Внимавайте от къде и какъв сладолед купувате » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Внимавайте от къде и какъв сладолед купувате

Акценти

  • В 4 от изследваните 11 проби се съдържа бактерията Ешерихия коли

От Асоциацията „Активни потребители“ алармират за опасен сладолед в павилионите по улиците и парковете.

Изследвани са 11 проби на различни продукти, закупени от улични търговци. Резултатите са показали, че в 4 от тях се съдържа бактерията Ешерихия коли. Това стана ясно днес в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Проверката на сладоледите беше извършена в София. С помощта на таен клиент са закупени продукти от обекти на  централните улици. Те са поставяни максимално бързо в стерилен контейнер, за да бъдат изпратени за лабораторен анализ.

Важно е да се уточни, че пробите са взети от насипен сладолед, какъвто често се продава в парковете и градинките. Особеното при него е, че често се разсипва на порции с лъжица, която се съхранява не в хладилна витрина заедно със сладоледа, а в буркан с вода. Като практиката е по този начин да се почистват остатъците от сладолед по самата лъжица. Проблемът е, че в жегите, съдържащата се вода и сладоледени остатъци в буркана се превръщат в подходяща среда за развитието на много и различни бактерии.

Резултатите от проучването са показали, че хигиената на павилионите не е на нужното ниво. При разсипването на сладолед е необходимо да се използват ръкавици, каквито са носели служителите само в 1/3 от обектите.

Освен неподходящия начин за съхранение на лъжицата за разсипване на сладолед е установено, че в някои обекти тя е била само една за всички видове ледено лакомство, а това е недопустимо.

Друг проблем, който са констатирали от Асоциацията е съхранението на лъжичките за консумация на сладолед. Обикновено те се поставят в общ съд, без индивидуална опаковка и всеки клиент си взема своята при покупка на сладолед. Така всеки потребител пипа не само своя, но и останалите прибори. На места дори са открити лъжички разпръснати по витрината. В идеалния случай те би трябвало да са индивидуално опаковани, за да се избегне замърсяването им.

 

Сродни публикации