Внимавайте какъв спанак купувате » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Внимавайте какъв спанак купувате

Акценти

  • След проверка на производителя е установено, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект

Заради примеси на татул открити в опаковките продукцията се изтегля от търговската мрежа

Продукция от спанак примесена с листа от татул беше изтеглена от търговската мрежа. За това потвърдиха от БАБХ.  Извършени са незабавни проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в  Търговище. Зеленчукът е от сорт Горила и е произведен в област Пловдив. Бил е опакован в пакети от по 500 гр.

Двама души от Търговище са консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд друг гражданин е подал сигнал и е приложил снимки със същата марка спанак. На нея ясно се виждат стръкове, които наподобяват листа на татул и са видимо различни от тези на спанака.

При спешни проверки в упоменатите населени места, в хипермаркета в Търговище, са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. Проверено е съдържанието на опаковките. Установено е наличието на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от тези на спанака. За тях се предполага, че са единични растения татул.

Какво се случи след проверките?

Извършена е проверка на производителя. Така е установено, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по чл. 12 от Закона за храните. На отговорното лице е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Всички търговци, до които е доставена продукцията са уведомени. Задействана е процедура за изтегляне от пазара на пакетирания спанак. По данни на производителя общото количество на спанака е 1775 кг.

В изпълнение на предписанията на БАБХ, двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна. Тя е изтеглена от търговските им обекти. След проверката е станало ясно, че част от продукцията е доставена и в други големи търговски вериги в страната. Там също е извършена инспекция и са издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.

Продължава изтеглянето на зеленчука, за да бъдат обобщени данните за наличните количества.

От БАБХ призовават всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират. Препоръчително е да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

 

Сродни публикации