Влоговете в КТБ не са застрашени » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Влоговете в КТБ не са застрашени

Влоговете на клиентите на Кропоративна търговска банка не са застрашени. Това каза пред ПИК председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян по повод решението на Управителния съвет на БНБ КТБ да бъде поставена под специален надзор.

По думите на Хампарцумян, за да се застрашат влоговете, са необходими много стъпки. "Материята е изключително техническа. Хората, които трябва да коментират този въпрос, са собствениците или мениджърите на КТБ и БНБ. Какво точно ще бъде направено зависи от други хора“, обясни експертът.

По думите на Хампарцумян процедурите, предприети от БНБ, са ясно разписани в закона.

Както Dnes.bg писа, Българската народна банка постави КТБ под специален надзор за срок от 3 месеца. За същия срок се лишават от право на глас акционерите в банката с дял над 10 на сто, както и се спира изпълнението на всички задължения на КТБ.

„Тези законови процедури би трябвало да успокоят вложителите и клиентите на банката, които очевидно са под напрежение. Това се прави, за да се предотврати по-голяма беля от гледна точка на състоянието на банката, и дефакто означава, че репутацията и техническите възможности на Централната банка застават зад КТБ", заяви още Хампарцумян.

 

За автора

Сродни публикации