До дни влиза в сила наредбата за новата програма за лозаро-винарския сектор » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

До дни влиза в сила наредбата за новата програма за лозаро-винарския сектор

Акценти

  • В България има  266 винарни и 72 от тях са създадени с чужди инвестиции

Все по-усилено се работи по инициативата „Сподели България“

От година се обсъждат 12-те винено-кулинарни дестинации на страната. Те са съвместна инициатива на министерствата на земеделието и на туризма. 6 срещи в Банско, Пловдив, Бургас, Габрово, Кърджали и Враца събраха над 400 представители на земеделския и туристическия сектор. На проведената във Враца дискусия бяха представени последните 2 дестинации, а имено „Златия“ и „Мизия“. Очаква се в следващия брой на „Държавен вестник“ да излезе наредбата за новата програма за лозаро-винарския сектор. По нея за следващия програмен период са предвидени 134 млн. евро.

Много често туристите избират своите дестинации в зависимост от качеството на предлаганата храна. Инициативата „Сподели България“ има за цел да популяризира 12 винено-кулинарни дестинации, чрез които ще бъде стимулиран туризма във вътрешността на страната. Целта е това да обхване и т.нар. крила на сезоните, т.е. времето извън активния летен и зимен период.

По данни на изпълнителния директор на агенцията по лозата и виното Красимир Коев в България има  266 винарни. 72 от тях са създадени с чужди инвестиции. На срещата във Враца, провела се преди дни, той разказа за възможностите за финансиране на сектора по новата програма.

 

Сродни публикации