Вкусни дини от присадки отглеждат в Пазарджишко » Съвети в земеделието

септември 28, 2023

Вкусни дини от присадки отглеждат в Пазарджишко

Вкусни дини от присадки отглеждат в Пазарджишко

Акценти

  • Кореновата система на динята е сравнително по-слаба, тъй като достига до 80 см дълбочина в земята

Не само, че българските дини са по-вкусни от вносните, но и могат да се отглеждат на присадки от кратуни. В Пазарджишко земеделските стопани се славят с вкусните си плодове отгледани от т.нар. „динени присадки“. Тази технология се прилага за първи път у нас в началото на 60-те години на ХХ век.

Българските дини превъзхождат вносните по вкус

Кореновата система на динята е сравнително по-слаба, тъй като достига до 80 см дълбочина в земята. За разлика от нея при кратуните корените са два пъти по-дълги и достигат до 160 см дълбочина. Това прави растенията по-устойчиви и силни, с по-добри добиви и по-трудно поддаващи се на заболявания.

Фермерите в региона са се специализирали и в отглеждането на дини в полиетиленови тунели. Така не само, че се съкращава процеса на зреене, но и растенията остават защитени от неблагоприятните климатични условия.

Според специалисти самите растения не са претенциозни, но правилната агротехника и предварителната обработка на площите са от съществено значение. Борбата с вредителите трябва да е прецизна и навременна, за да бъде реколтата богата, а плодовете – вкусни.

В областта отглеждат сортовете „Шугар бейби“, който е ранен и „Кримсон“, който е по-масов.

 

Сродни публикации