Вишна » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Вишна

Акценти

  • Ранното пролетно подхранване с азотен тор се извършва преди започване на пролетното развитие

ВИШНА

Произходът на вишната води началото си от дълбока древност. Намерените костилки сред останки от езерни наколни жилища В Западна Европа свидетелстват, че вишните са използвани за храна още от праисторическия човек.
Вишната се отглежда главно в страните с умереноконтинентален климат, достигайки до 60° северна географска ширина. Отглежда се в Русия. Украйна, САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Франция, Унгария, Англия, Дания, Швеция. В България най-широко разпространение има в Северозападния район, Включващ Ботевград и Софийска област. Северен-централен, в които влизат Ловешка, Габровска и Великотърновска област. Североизточен – обхващащ Разградска, Силистренска и Търговищка област, и Южен – централен с Пазарджишка и Пловдивска област.

По студоустойчивост вишната превъзхожда черешата и е подходяща за отглеждане в месторастения с по-голяма надморска височина (до 800-1000 м). При условията на Украйна много вишневи сортове издържат през зимния период до минус 35°С. Средната продължителност на живота на вишневите дървета е обикновено 25-35 години.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации