Витамини – къде се крият? » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Витамини – къде се крият?

Акценти

  • Портокали, диня, ябълки, къпини и праскови са сред плодовете, първенци по съдържание на витамин А

Касисът е най-полезният плод, категорични са диетолозите. Според специалистите в малките сини зрънца се съдържат точно 100 пъти повече витамини, отколкото в гроздето например. Ако човек изяде 50-60 грама от плодовете на ден, организмът му е напълно зареден с полезни вещества за следващите 24 часа.

Малко известен факт е, че френското грозде е 4-5 пъти по-богато на витамини от лимоните и ягодите, 10 пъти от ябълката, 20 пъти от вишната. То съдържа и огромно количество витамин С, който улеснява храносмилането. От плодовете на касиса традиционно се приготвят сокове, сиропи, компоти и вино, но най-хубавото е, че при преработка ценният витамин С се запазва, а не се губи.
Освен френското грозде обаче има и други плодове, които са много богати на витамини. Ето и някои от тях.

Витамин А

Портокали, диня, ябълки, къпини и праскови са сред плодовете, първенци по съдържание на витамин А. Той играе важна роля при клетъчното размножаване и образуването на хормони. Освен това стимулира имунната система и подобрява растежа на ноктите и косата. Този витамин не бива да се подценява, защото именно той способства за растежа и правилното развитие на зъбите и костите.

Витамин В1

Витамин В1 е известен още като тиамин и се съдържа в грейпфрути, манго, портокали, малини, круши, лимони и ананас. Важен е за трансформирането на въглехидратите в енергия, а също така за осигуряване на нормалното функциониране на нервната система, сърцето и мускулите.

Витамин В2

В2 се среща още като рибофлавин. Той има важно значение за производството на червени кръвни клетки и растежа на тялото. Най-високо съдържание на този витамин има в кивито.

Витамин В3

Банани, праскови, диня и пъпеш са най-богатите източници на витамин В3. Той е от основополагащо значение за доброто функциониране на нервната и храносмилателната система. Този витамин се среща още под названието ниацин и е важен за освобождаване на енергията от храната, а също и за правилното функциониране на над 50 ензима.

Витамин В5

Витамин В5 е от съществено значение за метаболизма и най-често се среща при бананите и оранжевите цитруси. Нарича се още пантотенова киселина и е необходим при производството на холестерол, който пък стимулира синтезирането на витамин D.

Витамин В6

Витамин В6 помага в създаването на антитела и така играе важна роля за правилното функциониране на имунната система. И не само – необходим е за изграждането на червени кръвни тела и стабилното функциониране на нервната система. Нарича се още пиридоксин и обикновено се намира в банана и динята. Липсата му може да доведе до раздразнителност, гадене, безсъние и различни алергии.

 

Сродни публикации