Високите добиви в САЩ свалиха цената на царевицата » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Високите добиви в САЩ свалиха цената на царевицата

Цената на царевицата на стоковите борси в САЩ спадна под 4 долара за бушел за пръв път от четири години заради очакванията, че реколтата в най-големия производител в света ще достигне рекордни нива за втора поредна година. Соята от своя страна отбелязва най-дългата серия сесии на поевтиняване от юни 1981 г. На чикагската борса царевицата с доставка през декември загуби 0.8% и достигна цена от 3.95 долара за бушел. Такива нива, които не са виждани от юли 2010 г., бяха достигнати и по време на търговията в сряда.

 


Рекордни реколти


Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, високите добиви в САЩ ще доведат до увеличение на запасите от зърнени храни в световен мащаб през тази година, а през 2015 г. реколтите в северното полукълбо ще достигнат най-високите си нива от началото на столетието. Според последните прогнози на щатското министерство на земеделието през тази година царевичната реколта в САЩ ще достигне нов исторически рекорд от 13.935 млрд. бушела.
"В момента имаме ситуация, в която всичко изглежда перфектно и може да се задържи така до края на юли", коментира Денис Делафтър, пазарен анализатор във VantageRM.com. Според оценките на земеделското министерство към 6 юли около 75% от зърнените насаждения в САЩ са били в добро или отлично състояние.

"Всички цени са под голям натиск. Спадът на цените отразява цялостното отношение на пазара на фона на благоприятните атмосферни условия и рекордните реколти", коментира Джонатан Барат, инвестиционен мениджър в австралийската Ayers Alliance Securities. Според юнската прогноза на щатското земеделско министерство глобалните запаси на царевица ще достигнат 182.65 млн. тона. Анкетираните от Bloomberg експерти дават по-висока средна прогноза – 184.47 млн. тона, и очакват министерството също да повиши очакванията си.

 


Соя и пшеница


Анализаторите очакват да бъде повишена и прогнозата за соевата реколта в САЩ до 3.789 млрд. бушела спрямо 3.635 млрд. в оценката от миналия месец. На борсата в Чикаго цената на соята с доставка през ноември отстъпи с 0.3% до 11 долара за бушел, което е най-ниското ниво от декември 2011 г. Деветте поредни дни на поевтиняване са най-продължителният период на загуби от над три десетилетия. Пшеницата с доставка през септември се търгува за около 5.5 долара за бушел на щатските борси, като в сряда цената достигна 5.4775 долара – най-ниското ниво от юли 2010 г.

Перспективата за увеличение на доставките спомага за спада на индекса за цените на храните, изготвян от ООН, за трети пореден месец. Показателят на Организацията по храните и земеделието, включващ 55 продукта, е спаднал с 1.8% до 206 пункта спрямо 209.8 през май.  Институцията отчита, че в световен мащаб цените на хранителните стоки са с 2.8% по-ниски, отколкото по същото време миналата година.

 

За автора

Сродни публикации