„Винария 2019“ подготвя премиера на новото българско вино » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

„Винария 2019“ подготвя премиера на новото българско вино

Акценти

  • Градът на виното отново ще представи колекции на утвърдени и изгряващи марки по време на изложбата „Винария 2019“ от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив

Ценителите на виното ще бъдат изненадани

Грандиозна премиера на новата вълна българско вино готви изложбата „Винария 2019“. Тя ще се състои от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Ценителите ще се срещнат с изгряващи имена и марки. След като в продължение на години изгради най-известните български брандове, сега „Винария“ представя последното поколение производители.

Те залагат на местните сортове и особеностите на тероара, за да се откроят на чуждестранните пазари. Потребителите вече търсят различното и екзотичното. Това може да донесе голям успех на българското вино, смята Бодуа Аво,  президент на световноизвестния конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Именно тази тенденция демонстрира 27-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство.

Кои ще са акцентите?

Едно от изкушенията ще бъде прочутият мискет. Ценителите ще могат да дегустират бели вина от сунгурларски, варненски и врачански мискет. Колекцията е представена от семейна изба и носи духа на новата вълна вино, създадено от симбиозата между местния тероар и съвременни технологии.

Най-известният български сорт – мавруд, и превъзходният рубин са в основата на различни вариации, запазващи характерната плътност, наситения аромат и топлия южен характер на вината. Модерната нотка идва от аромата на череша, касис, къпина, малина, ягода. Сортът „Гъмза“, характерен за района на Северозападна България, се завръща на сцената със серии от напитки. В тях са добавени екзотични аромати на ванилия, цитруси и тропически плодове.

С местните традиции е свързано оранжевото вино на известна изба. То има цвят на старо злато и оттенъци на кехлибар, ухае на круша, пъпеш и роза. Това е връщане към първите стъпки преди 8000 години, когато вината не са били бели и червени, а розови и оранжеви, обясняват производителите. Нашите напитки са направени така, както са ги правили древните траки. Използвани са класически методи с много ръчен труд, за да се разкрие максимално техният автентичен характер, обясняват от друга бутикова винарна.

С историята е свързана още една от изненадите на изложбата. За първи път ще бъде представена медовина. Древното питие обаче сега е с модерна визия, подчертават енолози.

„Винария 2019“ презентира третото поколение съвременни производители. Първото включваше големите винзаводи, пускащи на пазара индустриални количества. Второто са модерни винарни, отглеждащи и преработващи световноизвестни сортове, като каберне совиньон, сира, пино ноар, совиньон блан, шардоне и други, и предлагащи разпознаваеми вина на високо ниво. Сега е ред на третото поколение, залагащо на местните сортове, на бутиковите серии с елитно качество, с разнообразен и интересен вкус. То подготвя бум във винения туризъм, тъй като до повечето изби има къща за гости или малък хотел със СПА център.

Модерните тенденции отново ще бъдат демонстрирани в уникалния Град на виното. Той спечели доверието на бизнеса и стана емблематично място за презентиране на продуктови линии, а сега ще бъде сцената, на която ще дебютира новата   вълна́  българско вино пред очакваните над 40 000 посетители от България и Европа.

 

Сродни публикации