Взрив на псевдочума по птиците в Румъния, на 11 км от Силистра » Съвети в земеделието

декември 05, 2021

Взрив на псевдочума по птиците в Румъния, на 11 км от Силистра

Акценти

  • Нюкясълската болест се предава и на хората

Взрив на псевдочума по птиците (Нюкясълска болест) е регистриран на границата на България с Румъния, в Кълъраш. Има голяма опасност острото вирусно заболяване да се прехвърли в България, тъй като градът се намира само на 11 км от Силистра.

В Кълъраш са засегнати 6871 птици. 62 са умрели.

Информацията е подадена на 29 ноември от Световната организация за здраве на животните чрез системата й за незабавно известяване.

Първите симптоми по птиците се проявили на 28 ноември, за тях съобщава румънската Национална служба за санитарна ветеринарна и хранителна безопасност. На 29-и взрива от Нюкясълска болест е потвърден. Същия ден е известена и нашата страна за опасността.

Болестта засяга домашните и дивите птици – главно кокошките и по-рядко пуйки, фазани и токачки. При тях тя е смъртоносна. Предава се на хората, като най-застрашени са тези, които отглеждат птици. Вирусът може да се съхрани във външна среда дълго време – в замразено месо периодът надхвърля 280 дни, в яйца в хладилник – над 500 дни. При хората заболяването може да има симптоми като очно раздразнение или да протече като лека настинка.

 

За автора

Сродни публикации