Вече ще се следи здравословния статус на пчелите » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Вече ще се следи здравословния статус на пчелите

Акценти

  • Софтуер ще помогне за поддържането на връзката между държавата и пчеларите

От догодина започва работата за решаването на проблемите в сектор „Пчеларство“

Вчера пчелари от цялата страна се събраха пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите, за да изразят недоволството си от нерешените проблеми в сектора. След срещата, провела се следобед, стана ясно, че догодина ще бъде създадена постоянно действаща работна група. Тя ще търси решение на казусите в сектор „Пчеларство“. Друга нейна отговорност ще бъде упражняването на контрол върху изпълнението на взетите решения за подобряване на дейността в сектора.

Предстой на първо място да бъде разгледан проблемът свързан със смъртността на пчелите. Необходимо е да се направи корекция на някои  административни документи. От своя страна пчеларите поеха ангажимента да подават информация за здравословния статус на пчелите и проблемите на терен.

Друг проблем, който беше дискутиран на срещата засягаше броя на организациите, които представляват производителите на мед. Регистрираните досега организации са 17, а декларацията входирана вчера е била с подписи от над 40 организации.

 

пчелна пита

Стана ясно още, че от МЗХГ са осигурили средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), за да закупи софтуер за поддържане на връзка между държавата и пчеларите. Така в случай на поява на масови заболявания информацията ще бъде обменяна своевременно.

 

Сродни публикации