Вече няма да има обществени поръчки за избор на сертифициращ орган » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Вече няма да има обществени поръчки за избор на сертифициращ орган

Проточващият се вече повече година избор на ключовия сертифициращ орган по програмата за развитие на селските райони, който трябва да направи външна оценка на разплатените евросредства, е на път да стигне до развръзка. Идеята е за втори пореден път да се проведе процедура за пряко договаряне като по-бърз вариант, като в нея ще бъдат поканени най-големите одиторски компании в страната. В сряда правителството даде подкрепа за такава процедура, а в момента агроминистерството подготвя документацията. От миналата есен досега, откогато програмата е без сертифициращ орган, са разплатени над 1.66 млрд. лв. от държавния бюджет, но не могат да бъдат възстановени от Европейската комисия. 
Прякото договаряне е предпочетено, тъй като това е на-бързата процедура, а сроковете за избор отдавна са изтекли. По информация от земеделското министерство за участие ще бъдат поканени най-големите одиторски компании в България, като това ще стане в най-кратки срокове. Решението на Министерския съвет е вид политическа подкрепа за разрешаване на ситуацията. В момента няма напълно изряден начин за избор на сертифициращ орган до края на октомври, затова ще се приложи най-бързият – ще се изпратят покани към компании за участие. Проблемът обаче е, че договорът, който трябва да бъде сключен, може да надхвърли лимита на средствата за пряко договаряне.

Новоизбраният сертифициращ орган ще трябва да извърши одит на разплатените средства през финансовата 2014 г., след като в началото на лятото компанията "Делойт" беше избрана от кабинета "Орешарски" отново с пряко договаряне, за да провери тези на 2013 г. Отделно от това новият орган ще трябва да препотвърди и извършваните от фонд "Земеделие" проверки на място за финансовата 2015 г., които са свързани най-вече с заявленията за директни субсидии за площ. Голяма част от тези проверки трябва да се извършват в изключително кратки срокове – до края на годината, тъй като последният договорен срок с Брюксел е докладът на одитора да бъде изпратен през януари 2015 г. По данни на агроминистерството от миналия октомври досега, откогато няма външен контрол във фонд "Земеделие", са разплатени над 1.66 млрд. лв. Тази сума е предоставена на фирми и общини от държавния бюджет като директни субсидии или проекти по програмата за селските райони, но няма гаранции от независима оценка, че няма нарушения. Така съответно парите няма как да бъдат възстановени от ЕК.
Всъщност изборът на одитор се точи вече повече от годинa, като досега бяха провалени три обществени поръчки на кабинета "Орешарски". Бившият министър на земеделието Димитър Греков обясняваше, че фонд "Земеделие" няма сертифициращ орган заради обжалвания от различни кандидати, което бави избора му. Всъщност обаче и при трите поръчки има доста спорни условия. Така например при последната поръчка се оказа, че земеделското министерство използва стария, а не актуалния еврорегламент в рамките на техническото задание на поръчката. При предходните две имаше сериозни неясноти около критерии за подбор на победител и изискванията за квалификация на кандидатите, което може да бъде разтълкувано или като сериозна липса на подготовка в администрацията, изготвяща документацията, или като залагане на изисквания в полза на определен кандидат.

 

За автора

Сродни публикации