Ветеринари продължават да настояват за оставки в МЗХГ и БАБХ (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Ветеринари продължават да настояват за оставки в МЗХГ и БАБХ (ВИДЕО)

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз поискаха отстраняването на директора на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков и на ресорния заместник-министър на земеделието Янко Иванов.

От бранша твърдят, че се води дълготрайна политика на унищожаване на професията на ветеринарния лекар.

„Години наред политиката, която се води от МЗХГ и БАБХ спрямо нас, ветеринарните лекари, не е адекватна“, каза за Bulgaria On Air д-р Петър Дойчев, главен секретар на Българския ветеринарен съюз.

По инициатива на доц. д-р Янко Иванов през 2019 бяха стартирани промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които предвиждаха връщането на участъковия принцип на работа, при който един ветеринарен лекар обслужва определен брой населени места в рамките на една община. Същият беше отречен през 2013, като нарушаващ конкурентното начало и правото на свободен избор на животновъдите. С подадените от БВС към МЗХГ и парламентарната комисия по земеделие становища тези текстове отпаднаха.

Сигнал от Българския ветеринарен съюз до Бойко Борисов

През 2019 г. по нареждане на зам.-министъра бяха извършени редица проверки на регистрирани ветеринарни лекари от експерти на дирекции „Животновъдство“ и „Политики по агрохранителната верига“ с цел дискредитиране на работата им на терен и прехвърляне изпълнението на профилактичната програма към служители на самия контролен орган. Проводник на тази политика се оказа и новия изпълнителен директор на агенцията по храните проф. д-р Паскал Желязков.

Още за желанието на Българския ветеринарен съюз вижте във видеото:

 

За автора

Сродни публикации