Ветеринари прегледаха овцете в Болярово » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Ветеринари прегледаха овцете в Болярово

Акценти

  • Д-р Величко Петков, който е ръководител на тримата ветеринарни лекари обясни, че „на пръв поглед има прехранване с фураж."

Според тях животните нямат видими признаци на заболяване

Вчера трима ветеринарни лекари са били допуснати в стопанството в град Болярово. Те са влезли при условие, че няма да взимат кръвни проби от овцете. По думите на специалистите животните не са имали изразени, видими признаци на заболяване. Според условието, което са поставили собствениците на фермата ветеринарите трябва да извършат аутопсия на последното умряло животно.

Д-р Величко Петков, който е ръководител на тримата ветеринарни лекари обясни, че „на пръв поглед има прехранване с фураж. В момента стадото е здраво.“

По-рано днес министърът на земеделието, храните и горите беше гост в сутрешния блок – „Здравей, България“ на Нова телевизия, където сподели, че „след като от петък досега са умрели 11 животни, трябва да се вземат проби.“ По думите му специалистите са взели такива само от едно умряло животно, а именно от далака, лимфните възли и други органи. Те ще бъдат изследвани, за да се установи каква е причината за смъртта на овцете.

Министърът допълни още, че е „задължително да се вземат и кръвни проби от самото стадо“. Той се позова и на твърдението на зам.-министъра Янко Иванов, който е доцент по ветеринарна медицина и още вчера обясни пред хората и представителите на медиите, че „стадото е с неизяснен здравен статус.“

 

Сродни публикации