Ветеринари на ЕК пристигат днес в България » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Ветеринари на ЕК пристигат днес в България

Акценти

  • От Брюксел са на мнение, че у нас са предприети всички ограничителни мерки, отговарящи на европейското законодателство

Експертите ще направят оценка на разпространението на АЧС.

От днес, 23 юли 2019 г., до 25 юли 2019 г. спешният ветеринарен екип на Европейската комисия (ЕК) ще бъде у нас заради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. Експертите ще трябва да направят оценка на разпространението на заразата по домашните и дивите прасета, съобщи БНТ.

По данни на ЕК в началото на месец юли България е съобщила за 14 огнища на АЧС. Те са били констатирани при домашните свине в районите на Плевен и Русе, в област Търговище и по границата с Румъния. Има засегнати и диви прасета.

От Брюксел са на мнение, че у нас са предприети всички ограничителни мерки, отговарящи на европейското законодателство. Към момента зараза с АЧС има в цяла Румъния, части от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Белгия и Малта, а извън ЕС – в Украйна.

Миналата седмица министърът на земеделието, храните и горите  Десислава Танева поиска финансиране от ЕК за справяне със заразата. У нас най-консумираното месо е именно свинското. Разпространението на АЧС до голяма степен застрашава развитието на отрасъла.

По данни на ЕК все още не са отпуснати средства за България. За подобни случаи обаче има фонд, от който се предоставя финансиране, каквото може да получи страната ни.

 

Сродни публикации