Ветеринарите от Стара Загора: Грешни решения на МЗХГ и БАБХ спомогнаха за кризата с АЧС » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Ветеринарите от Стара Загора: Грешни решения на МЗХГ и БАБХ спомогнаха за кризата с АЧС

Акценти

  • През 2018 г. ветеринарите са предложили регистрация на прасетата по лична карта и ЕГН на стопаните

Още през 2018 г. ветеринарите са предложили бърза регистрация на всички домашни прасета.

Това лято във връзка с разпространението на заболяването Африканска чума по свинете у нас се чуха редица обвинения. Според Регионалната колегия на ветеринарите в Стара Загора именно грешни решения на земеделското министерство и Българската агенцията по безопасност на храните са спомогнали за кризата с АЧС, предаде БНР.

Лятото на 2018 г. у нас бяха констатирани първите случаи на болестта. Тогава от МЗХГ предприеха редица мерки за недопускане разпространението на вируса. Беше изградена и ограда по сухопътната ни граница с Румъния. Експерти от Ветеринарния съюз обясняват, че още тогава са предложили на институциите бърза регистрация на всички домашни прасета с облекчена процедура. За съжаление са получили отказ на предложението си.

Председателят на Регионалната колегия в Стара Загора д-р Трайко Алчев обясни, че ветеринарите са предложили регистрация на прасетата по лична карта и ЕГН на стопаните. Така трябвало да се обхване максимален брой животни. Изискванията на БАБХ предвиждат наличието на:

  • – мерки за биосигурност;
  • – номер на обекта;
  • – комисия, която да го приеме;
  • – купуване на прасе само с ушна марка.

Всички тези изисквания са отблъснали много от родните фермери.

Според д-р Алчев решението на МЗХ през 2014 г. да не подписва „рамков договор“ с ветеринарите и да не финансира определени ветеринарни дейности е причина за липсата на превенция относно заболяванията.

„Политици, държавна администрация, да се опитват да наложат начин на работа, който пак ще доведе до същите резултати. Ние сме 100 процента сигурни, че ние ще катастрофираме до следващата епизоотия“.

Д-р Алчев изрази одобрението си спрямо желанието на министър Танева да се допитва до академичната общност и ветеринарните лекари и определи мерките сега срещу епидемията като „адекватни“.

 

Сродни публикации