Ветеринарите излязоха на протест » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Ветеринарите излязоха на протест

Десетки ветеринари от цялата страна стегнаха национален протест в центъра на София.

Представители на Българския ветеринарен съюз от Бургас, Пловдив, Ямбол, Смолян, Кюстендил, Шумен и др. пристигнаха в столицата, за да подкрепят колегите си от София. Лекарите се събраха вчера на площад „Александър I”, за да изкажат недоволството си от тройното намаление на тарифата за заплащане на дейностите по Държавната профилактична програма.

Лекарите носеха тениски с надписи „Внимание туберкулоза!” и „Добре дошла на жълтата гостенка” и обявиха, че животновъдството е обречено на гибел без практикуващи ветеринарни лекари. Движението по бул. „Княз Ал. Дондуков” и по бул. „Цар Освободител” остана нормално, а в района имаше засилено полицейско присъствие.

Преди дни правителството одобри тарифа, по която ще се плаща на ветеринарите за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Според докторите новите цени са под себестойността на предвидените дейности. Ветеринарите предупредиха, че огромното намаление на тарифите било пагубно и припомниха, че в страната са започнали да се появяват отдавна забравени болести по животните, като туберкулоза, шарка, син език.

 

За автора

Сродни публикации