Вдигнаха някои ловни ограничения » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Вдигнаха някои ловни ограничения

Акценти

  • Задължително е да продължат действията по претърсване на зоните за трупове на диви прасета

Във Варненско и Силистренско вече може да се ловува пернат дивеч

От началото на тази седмица влезе в сила Заповед РД48-94 от 10.12.2018 г., която внесе промени в лова на пернат дивеч в ловностопанските райони. По-рано тази година заради констатираните случаи на зараза с Африкаска чума по свинете (АЧС) бяха наложени различни ограничения в лова с цел недопускане разпространението на болестта. С направените корекции вече е позволен ловът на птици в областите Варна и Силистра.

Мотивите за промяна се базират на изготвените доклади от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Освен това са минали повече от 30 дни от датата на последния регистриран случай на зараза с АЧС. Така в инфектираната зона, в общ. Кайнарджа, обл. Силистра вече ще бъде разрешено да се ловува пернат дивеч. За целта ловците трябва да спазват мерките за биосигурност. Трябва така да се извършват ловните действия, че да не се провокира разпръскване на дивите свине. Задължително е да продължат действията по претърсване на зоните за трупове на диви прасета.

При откриване на такива задължително трябва да се сигнализира ОДБХ. Необходимо е да бъдат предоставени точните координати на местоположението на намереното мъртво животно. Забранява се отварянето и дрането на откритите мъртви диви свине. Пробите трябва да бъдат вземани от официален ветеринарен лекар, а труповете подлежат на унищожаване по безопасен начин. Целта е да се гарантира неразпространението на вируса на АЧС.

 

Сродни публикации