Вдига се цената на лешниците » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Вдига се цената на лешниците

Значителните измръзвания на реколтата по-рано през годината в Турция повишиха цените на лешниците до рекордно високи за последните 10 години равнища, пише Financial Times. Страната е най-големият производител на ядките в световен мащаб, което изправя производителите на хранителни изделия пред сериозно предизвикателство по отношение на снабдяването с нужните им количества.
Заради хрупкавостта и характерния си вкус лешниците са любима съставка както на компаниите, произвеждащи различни закуски, така и на производителите на сладкарски изделия, които ги използват в шоколадови блокчета и течни шоколади.
"Те са важна съставка", казва Жил Хакинг, управляващ директор на базирания в Лондон търговец на ядки CG Hacking. Увеличаването на цените ще бъде шок за мениджърите по доставките в големите шоколадови компании, които се опитват да се вместят в рамките на заделените в бюджетите си средства за разходи за съставки, казва той.


Трайно поскъпване


Въпреки че събирането на реколтата в Турция вече започна, цените остават трайно високи, а това се оказва проблем за производителите на сладкарски изделия, които вече страдат и от повишаването в цените на какаото. Над 70% от световното производство на лешници е от Турция. Цените на ядките скочиха през април, след като студовете в страната покосиха насажденията, отглеждани на по-висока надморска височина, и унищожиха много от цветовете по дърветата.
Първоначалните прогнози за обем на производството от Турция, които бяха базирани на наблюдавания обем на цветните пъпки, бяха за около 800 хил. тона ядки. Те обаче бяха орязани до 520 хил. тона, посочва пред FT Бриджеш Кришнасвами, старши вицепрезидент по ядливите ядки в международната селкостопанска търговска къща Оlam.  
Цената на лешниците също се повиши почти двойно от бенчмарк стойностите от около 12 турски лири (5.56 долара) за килограм по-рано през годината до 23 лири за килограм непосредствено след студовете. "Цените се установиха около 19 лири и вероятно ще се задържат на тези равнища", казва Кришнасвами.
Увеличението от около 60% на цените на лешниците идва след ръст и в стойностите на други съставки, използвани от производителите на храни по света. Въпреки успокояването в цените на зърното след очаквано силната реколта в САЩ, Южна Америка и Европа какаото отчете ръстове благодарение на силното търсене на шоколад в глобален мащаб. Кафето също поскъпна заради неблагоприятните климатични условия в Бразилия, а цените на бадемите достигнаха деветгодишен връх заради сушата в Калифорния, отбелязва FT.


Пазар в изчакване


"Пазарът е много, много бавен. Цените все още са много високи и хората купуват ден за ден", коментира Майкъл Стивънс, търговец от базираната в Единбург Freeworld Trading. "Все още не могат да се получат оферти от Турция", допълва той.
Според търговци мнозина крайни потребители изчакват с покупките на лешници с надеждата, че цените ще се понижат в следвашите няколко месеца. Не липсват и случаи на "неизпълнение" на договори от страна на продавачи, които преосмислят предишните си споразумения заради рязкото повишаване на цените, като по този начин принуждават някои от купувачите, които са смятали, че имат договор, да се върнат на пазара, пише изданието.
 Прогнозите на някои анализатори са, че цените може да започнат да се понижават по-късно през годината. "Очаквам да останат стабилни в краткосрочен план, тъй като пълният обхват на щетите няма да стане ясен, докато не приключи прибирането на реколтата през октомври", коментира Корина Савидж, анализатор от Mintec.
За много от производителите на сладкарски изделия обаче трудно може да се постигне гъвкавост по отношение на употребата на лешници, тъй като в повечето случаи те не могат да бъдат заменени с други ядки.

 

За автора

Сродни публикации