Ваучерите за гориво ще се забавят над месец » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Ваучерите за гориво ще се забавят над месец

Кампанията по раздаването на първите ваучери за горива с по-нисък акциз, ползвани от фермерите, ще се забави. Тя трябваше да започне на 1 април, но заради удължения срок за кандидатстване и желанието на земеделското министерство да не се "засича" с подаването на документи за директни субсидии ще тръгне с поне месец закъснение. По предварителни данни земеделците ще получават отстъпка от 0.31 лв. за литър газьол, което означава около 50% намаление от дължимия акциз. Помощта е за общо 84 млн. лв.

 

Значително закъснение

След като през миналата година правителството обяви, че ще възстанови липсващата през последните четири години помощ за земеделците под формата на намален акциз върху горивата, ползвани за селскостопанска техника, през януари започна и кандидатстването. Фирмите от сектора можеха да подават документи до началото на февруари, но агроведомството взе решение да увеличи срока с още около месец. Същевременно от 1 април трябва да започне раздаването на ваучерите, чрез които фермерите ще взимат горивото с по-нисък акциз. Компании от бранша обаче сигнализираха, че това не се е случило, като информацията за забавянето беше потвърдена и от земеделското министерство.

В отговор на изпратени от вестника въпроси от институцията съобщиха, че едната причина е свързана с удължаването на срока за кандидатстване, заради което е започнала и по-късно обработката на заявленията. Отделно от това тече кампания за прием на документи за директни субсидии, която е фиксирана между 1 март и 30 май. Документите и за тях, и за ваучерите за гориво се обработват от общинските служби по земеделие. "За да се избегне засечка между двете кампании, което може да създаде проблеми от административен и технически характер, се налага кампанията по раздаването на ваучерите да започне след кампанията по директните плащания или в нейния край", казаха още от агроминистерството. Този мотив обаче изглежда доста странен предвид факта, че още когато е избирана датата от 1 април за раздаване на ваучерите, институциите са знаели, че по това време се приемат и документи за директни субсидии.

Така при очертаващото се закъснение от поне месец – месец и половина при раздаването на ваучери е твърде вероятно да бъде пропусната голяма част от пролетната сеитба, която традиционно се провежда в месеците април и май.

 


Кандидати за 270 млн. литра горива

Данните на агроведомството показват, че до момента са подадени малко над 18 хил. декларации за по-евтини горива. Кандидатите са заявили обработваеми 30 млн. дка и отглеждани 17 млн. животни. За сравнение, годишно за директни субсидии на площ кандидатстват около 80 хил. фермери с над 34 млн. заявени декара. Разминаването в числата се обяснява с факта, че най-малките стопанства не са подали документи за ваучери за гориво, но няма логично обяснение защо не желаят да ползват облекчението. Възможно е част от тях и сега да ползват горива, които си набавят по не толкова легален начин. Кандидатите са заявили, че ще ползват общо 270 млн. литра гориво.

Ваучерите за гориво с намален акциз се раздават на два етапа. През тази година на база прогнозни данни фермерите ще получат ваучери за 60% от ползваното гориво. За останалите 40% ще бъдат раздавани в началото на следващата година, като вече ще е ясно и какво е окончателно ползваното гориво от всеки фермер. От агроминистерството съобщиха, че отстъпката от акциза ще бъде 0.31 лв. за литър, което прави около 50% от дължимия акциз. През тази година акцизът за газьола е 645 лв. за 1000 л, или 64.5 ст за литър.

 

За автора

Сродни публикации