Варненски производител със съвет как се различава фалшивият мед » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Варненски производител със съвет как се различава фалшивият мед

Акценти

  • Цехът разполага и със специална лаборатория, в която системно се прави анализ на меда

Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без да бъде направен лабораторен анализ.

Това мнение изрази пред Областния информационен център-Варна Красен Христов – собственик на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед в с. Куманово.

Христов се занимава с пчеларство от 1995г. и притежава 130 кошера в Еленския балкан. Oт тях добива около тон и половина мед годишно. През 2007г. купува място в аксаковското село и започва семеен бизнес, след като печели проект на стойност 870 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.

Със средствата е изграден цял производствен цикъл. Предприятието разполага с помещения с площ 540 кв. м., в които се съхраняват суровините и готовата продукция. Ккупено е оборудване – топилня, хомогенизатор, дозиращи машини, печатащо устройство, техника за етикиране. Предвидени са съблекални и стая за почивка на персонала. Капацитетът на предприятието е над 600 тона на година. Медът е изцяло горски – билки, акация, липа и манов. Цехът разполага и със специална лаборатория, в която системно се прави анализ на меда. Така се установява дали продуктът, който се изкупува за преработка, има примеси.

„Всички други методи са неефективни и неточни. Чрез лабораторните анализи се откриват до 0,5 милиграма на килограм, ако има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е истински и по марката. Всичко друго ще ви подведе. Няма как по вида, по консистенцията и вкуса да разберем дали става дума за истински мед, или за имитиращ продукт с примеси. Трябва да има лаборатория, да се вземат проби и да се анализира съставът на меда“, коментира Красен Христов. Според него буркан мед от 740 г. би трябвало да струва на пазара около 7 лв. Цени под тази говорят за съмнително качество.

Родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма внос от трети страни.

Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените, твърди българският пчелар. По негови думи у нас се консумират годишно по 500 грама мед на човек, което ни отрежда едно от последните места по този показател в ЕС.

Като дългогодишен производител Красен Христов препоръчва билковия мед. Хора с проблемен стомах пък биха могли да консумират акациев.

 

За автора

Сродни публикации