Варненски инспектори от ОДБХ и РИОСВ вече работят по сигнали » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Варненски инспектори от ОДБХ и РИОСВ вече работят по сигнали

Акценти

  • Дежурни инспектори ще извършват проверки и по време на празничните дни

При продажбата на непакетирано месо трябва да бъде предоставена информация за произхода му.

Все повече проверки се извършват във Варна през последните дни. Те не са насочени само към продаваните храни, но и към предлаганите защитени видове цветя.

Три сигнала за незаконна продажба на защитени видове кокичета и минзухари са получили експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в града. Проверки са извършени по всеки един от тях и не са установени нарушения. Цветята, които са били открити са декоративни.

Експерти на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна също стриктно следят за състоянието и качеството на предлаганите храни преди празниците Великден и Гергьовден. Сред най-търсените продукти вече са яйцата, козунаците, агнешкото месо.

Ще се проверяват още боите за яйца, зеленчуците, боядисаните яйца. Инспекциите ще продължат от 15 април до 6 май 2019 г.

Експертите ще имат за задача да проверят дали действащите обекти и тяхното оборудване отговарят на законовите изисквания. Ще се следи правилно ли се съхраняват суровините и храните, имат ли необходимата здравна маркировка и др.

Важно е потребителите да знаят, че обектите, които предлагат непакетирано месо трябва на видно място да предоставят информация относно неговия произход.

Дежурни инспектори ще извършват проверки и по време на празничните дни. Други ще приемат сигнали на телефоните в областната дирекция. За нередности може да се съобщава на интернет страницата на ОДБХ – Варна, както и на регионалните и национални телефони на звеното.

 

Сродни публикации