Валежи и градушки се очакват в много части на страната » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Валежи и градушки се очакват в много части на страната

Акценти

 • За днес е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за 10 области

Атмосферните условия ще останат променливи и през следващите дни.

Днес времето ще бъде изключително динамично. Ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се валежи, гръмотевични бури, градушки и ураганни пориви на вятъра в по-голямата част на страна. Те ще са най-силно изразени в Централна и Западна България. Опасността от градушки е в сила за всички места, където се очакват валежи.

Интензивни валежи ще има в обедните часове в Западна България. По-късно през деня те ще обхванат и централната част на страната, а очакваните валежни количества за 24 часа са от 20 до 35 л/м2. До 60 литра може да достигнат те в централните райони на Южна България.

Жълт код за интензивни валежи

За днес е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за 10 области, а именно:

 • Враца;
 • Плевен;
 • Велико Търново;
 • София-град;
 • София област;
 • Пазарджик;
 • Ловеч;
 • Габрово;
 • Пловдив;
 • Стара Загора.

Вятърът днес ще бъде умерен от северозапад, а в Източна България от североизток. Хладен въздух ще проникне в западната част на страната и ще понижи максималните температури там до 19-24°.

Повече слънчеви часове ще има в Източна България, където и максималните температури ще останат по-високи, а именно около 26°-27°.

Очаква се гръмотевичните бури да продължат през нощта срещу събота в централната част на страната.

Слабо ще се понижи атмосферното налягане и ще е малко по-ниско от средното за май.

Прогноза за ремето по Черноморието

Предимно слънчево ще бъде днес времето над Черноморието. Временни увеличения на облачността са възможни в часовете след обяд. На места, главно по северното крайбрежие ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде до умерен, ориентиран от североизток, а максималните температури на въздуха ще са в интервала от 24°-26°. Температурата на морската вода е 20°-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Прогноза за времето над планините

Мощна купесто-дъждовна облачност ще се развива над планините. Там на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Вятърът ще бъде силен от югозапад. В по-късните часове на деня в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра ще са около 15°, а на 2000 метра – около 9°.

Екстремните метеорологични условия и обилните валежи се дължат на студен фронт, които преминава над страната. Променлива и динамична ще остане атмосферната обстановка и през следващите дни. Очаква се дневните температури да се задържат в интервала от 23°-26° и да останат такива да средата на следващата седмица.

 

Сродни публикации