Валежите ще възстановят намиращите се в критично състояние зимни житни култури » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Валежите ще възстановят намиращите се в критично състояние зимни житни култури

Акценти

  • При царевицата и слънчогледа, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване и листообразуване

Агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и средноденонощни температури близки до климатичните норми за първото десетдневие на май.

През периода се прогнозират повсеместни валежи и подобрение на условията за вегетацията на есенните посеви и засетите пролетни култури. Очакваните валежи ще дадат шанс за възстановяване на част от намиращите се в критично състояние зимни житни култури. Дефицитът на почвена влага на много места в Североизточна България бе лимитиращ фактор за развитието пшеницата и причина за пожълтяване на част от посевите.

В югозападните райони и в по-голямата част от Тракийската низина, където през април паднаха валежи със стопанско значение – на места над 50-60 l/m², състоянието на зимните житни култури е добро.

През следващия период в полските райони при пшеницата и ечемика ще протича преход от вретенене към изкласяване и фаза изкласяване. При царевицата и слънчогледа, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване и листообразуване.

През първата седмица от май критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират. Oстава повишена вероятността за градушки. При повреди от градушка се препоръчва засегнатите култури при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди за ограничаване риска от вторични зарази.

 

За автора

Сродни публикации