Ваксинация срещу „син език” ще се извършва на чифтокопитни животни, навършили поне 3-месечна възраст » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Ваксинация срещу „син език” ще се извършва на чифтокопитни животни, навършили поне 3-месечна възраст

Ваксинация срещу заболяването „син език” ще се извършва на чифтокопитни животни, навършили тримесечна и над 3-месечна възраст, съобщава д-р Милен Сираков – председател на Съюза на ветеринарните лекари в Смолянска област. Ваксинацията ще започне от пограничните райони към вътрешността на страната, но ваксината още се очаква. До 4-ти март ветеринарните лекари трябва всеки индивидуално да подпише договор за извършване на тази дейност. Ваксината трябва да бъде предоставена до 4-ти март в Областната дирекция по безопасност на храните и тя да бъде разпределена по райони. Еднократно ще бъдат ваксинирани овце и кози, а говедата – двукратно. Д-р Сираков призова всички стопани, които имат немаркирани животни да ги маркират, защото ветеринарните лекари не могат да извършват ваксинация на неидентифицирано животни. Ваксината не се заплаща от собствениците, тя се осигурява от държавата. „Стопаните могат да заплащат само самата маркировка на животните, ако нямат извършена такава, заедно с транспортните разходи на лекаря, който обслужва техния район”, каза д-р Сираков пред Фокус.
Доктор Сираков уточни, че всеки, който има регистрирана ферма в Смолянска област трябва да подпише договор с ветеринарен лекар за извършването на тази манипулация. Тези, които в момента нямат договори могат да се обърнат към официалните лекари да им се предостави списъка на работещите ветеринарни лекари и те да си изберат един лекар, който да извърши определената манипулация. Д-р Сираков припомни, че миналата година в Смолянска област смъртността при животните, умрели от „син език” беше много висока, като само около 1550 бяха починалите дребни преживни животни.

 

Сродни публикации