Ще имаме по-голям бюджет по Програмата за рибарство и аквакултури » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Ще имаме по-голям бюджет по Програмата за рибарство и аквакултури

Европейската програма за рибарство и аквакултури, която върви с най-бавен темп на подготовка, ще бъде с малко по-висок бюджет през новия програмен период до 2020 г. През миналата седмица програмата, която е единствената неизпратена до този момент в Брюксел, беше одобрена на извънредно заседание на съвета за координация при управлението на средства от Европейския съюз (ЕС). В новия програмен период ще се залага на производството на аквакултури, иновациите в сектора и развиването на алтернативни туристически дейности.
Така проектът на тази програма ще бъде изпратен в Брюксел за съгласуване. Първоначалният план беше това да се случи до юни, впоследствие до началото на септември, но подготовката на самата програма изостана спрямо останалите. Така програмата за рибарство е последната от всички европрограми, която е изпратена за одобрение, и на този етап не е ясно кога евентуално може да започне прием на проекти.
Въпреки трудното изпълнение на настоящата програма по рибарство и аквакултури, която тръгна с почти три години закъснение, в новия програмен период България ще разполага с малко по-висок бюджет за този сектор. До 2020 г. секторът има възможност да усвои 113.5 млн. евро, 88 млн. евро от които са средства от ЕС. Този бюджет е по-висок от настоящия с около 8 млн. евро, или с около 7% повече спрямо изтеклия вече програмен период.
Основният фокус в бъдещата програма ще бъдат аквакултурите и преработката на риба, като се предвижда финансиране и за иновации, стана ясно при представянето на проекта й през август. Очаква се по тези две схеми бюджетите да бъдат по-високи от настоящите. В новата програма ще бъде заложена още възможността да се финансират колективни инвестиции от няколко фирми в бранша, както и да се развиват туристически дейности. Така например е възможно рибарските компании да могат да получат финансиране за организиране на разходки на туристи с кораби, изграждане на къщи за гости, хотели и др.
В новата програма отново е предвидено финансиране за изграждане на рибарска инфраструктура – пристанища, лодкостоянки и други, както и средства за екологични дейности. Ще се финансират още проекти на местни инициативни рибарски групи, каквато възможност имаше и до този момент.
Програмата по рибарство е под шапката на агенцията по рибарство, част от земеделското министерство. В края на август рибарски сдружения изпратиха безпрецедентно остро за този сектор писмо до Европейската комисия, в което настояват агенцията да бъде изолирана от управлението на европейските средства. Пред БНР председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите Тачо Пашов съобщи тогава, че тази структура е "доказала, че не може да управлява европейски пари". "Искаме органът, който управлява програмата, да излезе от агенцията по рибарство. Практиката в Европа е да има такива отделни мениджърски тела, както ги наричат те, които да управляват програмата при пълна прозрачност и професионализъм", каза тогава още той. По оценка на сдруженията при приключването на изтичащия програмен период България ще загуби половината евросредства, заложени за 2007-2013 г.

 

За автора

Сродни публикации