Българско училище печели пари от трюфели в двора (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

октомври 23, 2020

Българско училище печели пари от трюфели в двора (ВИДЕО)

Акценти

  • Министерството одобрява проект дворът да бъде заграден и да се охранява

Трюфели растат в двора на Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново.

Преди три месеца – в края на миналата учебна година, ученици намират ценни гъби. „Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина дворът е пълен с трюфели – черни и бели“, разказа преде „Нова телевизия“ директорът на училището Нели Николова. „Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа „Господин министър, в нашия двор е пълно с трюфели. Но човек като си е роден с късмет“, добави тя.

Причината да бъде информирано министерството е, че мълвата за пълния със скъпите гъби двор се разнася мълниеносно. „И тук започнаха да се появяват хора с каруци, най-различни идваха с лопати и започнаха да копаят в двора. И това ни накара ние да помислим как да си защитим територията“, обясни директорът.

Министерството одобрява проект дворът да бъде заграден и да се охранява. Сега кучето Рекс пази двора, а скоро гимназията ще се сдобие и с още едно куче, което да търси трюфелите. От тази година учениците в гимназията ще имат задача да търсят трюфели, а парите от продажбата им ще се реинвестират в училищната база. „Вече имаме двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученици, които имат представа от трюфели, ще развеждат другото куче за трюфелите“, уточнява Николова.

По думите й учениците ще търсят скъпите гъби и с образователна цел, и с финансова. „Ето, тук сме им направили пейки, на които да седнат, да ги пакетират заедно с учителите. Да стоят по цял ден на компютъра и после в кафе, по-добре да дойдат в двора“, коментира тя.

Кампанията по вадене на трюфели ще започне през ноември. Ще има и отговорен учител за екоклубовете, който е запознат с трюфелите. Така с добра реколта тази година гимназията смята да купи нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.

 

За автора

Сродни публикации