Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения.
Отбелязва се, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати.
Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.
Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.
Припомняме, че в списъка с традиционни продукти вече бяха включени роле "Трапезица", филе "Елена" и "Луканка Панагюрска", както и горноооряховският суджук.