Българското лавандулово масло е търсено в цял свят » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Българското лавандулово масло е търсено в цял свят

Акценти

  • Лавандулата у нас се използва предимно за производство на масло, като около 99 % от него се изнася

Лавандулата е растение известно още от древността. Тя се слави с широкоспектърното си приложение и употреба. Използва се за направа на етерично масло, като подправка, медоносно растение, инсектицидно средство, противоерозионна култура. Растението е не само красиво, но и широко разпространено и в България. Макар повечето хора да я свързват с Франция, нашата страна е на първо място по добив на лавандулово масло. Ежегодно у нас се произвеждат около и над 200 тона. Анализи на заетите с етерично-маслената култура площи показват, че през последните години те са достигнали 30 000 декара.

Лавандулата придобива все по-голяма популярност у нас и все по-повече земеделски стопани се насочват към отглеждането й. Според производители качествата на лавандулата отглеждана в България са по-добри спрямо тези на френската. Франция остана на второ място след нас в производството на лавандулово масло с количества около 40-50 тона.

По данни на производители лавандулата у нас се използва предимно за производство на масло, като около 99 % от него се изнася за Франция и САЩ. Там тя се използва в парфюмерийната промишленост и влиза, като съставка в различни козметични продукти.

 

Сродни публикации