Българското зърно е достоен конкурент » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Българското зърно е достоен конкурент

Акценти

  • Благодарение на поскъпването на пшеницата тази година не бяха допуснати загуби за сектора

Сектора се развива изключително добре използвайки нови, ефективни технологии

Зърнопроизводството у нас е сред много добре развитите сектори. Продукцията ни може да се конкурира достойно с чуждестранната. Тази година качеството и се повлия заради неблагоприятните климатични условия, в резултат на което цената се повиши с 22%. Благодарение на това поскъпване не бяха допуснати и загуби за сектора. Проблеми заради тежките метеорологични условия имаше в много държави по света. Пшеницата тази година беше с по-слаба реколта, но дъждовете през лятото се оказаха изключително благоприятни за царевицата, която увеличи добива си с 30%, а слънчогледа с почти 13%.

По време на Осмия Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите стана ясно, че в момента се подготвя задание за т. нар. SWOT- анализ. Той е свързан с подготовката на стратегическите планове в новата Обща селскостопанска политика. Това е най-важния документ. Той ще опише целите, инструментите и начина, по който ще бъдат финансирани плащанията.

Страната ни е успяла да запази бюджета, като абсолютна сума. В рамките на целия програмен период е отчетено слабо увеличение на директните плащания.

 

Сродни публикации