Българското земеделие трябва навреме да се адаптира към климатичните промени » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Българското земеделие трябва навреме да се адаптира към климатичните промени

Българското земеделие трябва да прояви гъвкавост и адекватно и навреме да се справи с вече настъпващите климатичните промени. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на конференция „Трансформиране на сектор Земеделие и развитие на селските райони”.
 „Устойчиво развитие на земеделието в България, ориентирано към реални резултати и конкурентно на всички пазари – това стои в основата на визията, която сме начертали и чрез Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. и чрез схемите за подпомагане по първия стълб на ОСП“, посочи заместник-министър Грудев. Той подчерта, че с програмата ясно са зададени приоритети към подпомагане на сектори като животновъдство, овощарство и производство на зеленчуци, в които са необходими допълнителни инвестиции за развитие, но и продължаващо стимулиране на вече добилите качествено предимство сектори като зърнопроизводството, които се доказват на световно ниво.
Развитието на земеделието е в широка палитра от направления и инвестирането във всички тях ще създава разнообразие, което ще ни даде гъвкавост и нови възможности, посочи още зам.-министър Грудев. Той заяви още, че е важно да се инвестира навреме в технологии и съоръжения, които да донесат предимство на аграрния сектор при настъпването на по-значими климатични промени.
Представителите на земеделските организации и аграрния бизнес се съгласиха, че е необходимо да се повиши сигурността и предвидимостта в сектора както по отношение на климатичните промени, така и на управленските решения.

 

За автора

Сродни публикации