Български фермер взел близо половин милион от Община Каварна, за да прави тротоари » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Български фермер взел близо половин милион от Община Каварна, за да прави тротоари

Акценти

  • Красимир Петров е регистриран сред резервните членове на Общинската избирателна комисия в Каварна

Уникални бизнес дела шокират хората в Каварна.

Фирма, която се занимава основно със селскостопанска дейност и транспорт, се оказва, че е взела 370 000 лв. от общината, за да прави…тротоари.

Става въпрос за „Прогрес-2003“. Неин собственик е Красимир Драгнев Петров.

Според отчетите в Търговския регистър като основна дейност на дружеството се посочва транспорт и селскостопанска дейност. Но през 2008 г. фирмата се специализира в направата на тротоари и печели обществена поръчка за 370 000 лева. Сумата на практика удвоява оборота на „Прогрес-2003“. Това показва справка в отчетите в Търговския регистър. А как е успяла въпросната компания да се специализира в реденето на плочки, не става ясно.

Още повече, че друга поръчка, която да е свързана дори косвено със строителни дейности, във фирмената й история не се открива. Но за сметка на това, ако през 2007 г. общите приходи на „Прогрес-2003“ са били 565 000. През 2008 г. вече стават 708 000 лева. В следващите две години фирмата не може да се похвали с такива завидни обороти. Приходите падат съответно на 129 000 и 143 000 лева, които са повече от скромни на фона на предишните над 700 000 лева.

А от 2011 г. парите започват отново да се увеличават и стигат над 400 000 лв.

През въпросната година основна дейност е транспорт за компании, които се занимават с търговия със зърно.

От 2012 г. основната дейност на „Прогрес-2003“ вече е селскостопанска. Най-голям клиент на компанията е един от агрохолдингите със седалище във Варна.

Още нещо прави впечатление – основен доставчик на горива за фирмата е компанията, която е против приетия закон за горивата, въпреки че с него според експерти ще се свие сивият сектор в бранша.

Братът на Красимир Петров – Петър Петров, също се занимава с фермерство и е регистриран като земеделски производител. От 2015 г. той има и фирма – „Петро Петров 68“. От Търговския регистър става ясно, че през 2015 г. фирмата не е развивала дейност. Какви са резултатите през следващите години, не е ясно, тъй като финансовите отчети още не са публикувани.

Красимир Петров е регистриран сред резервните членове на Общинската избирателна комисия в Каварна. Братът Петър пък е в сдружението на земеделските кооперации, което се оглавява от бившия червен депутат Явор Гечев. В момента двамата братя са в основата на кампанията на Елена Балтдажиева за кмет на Каварна. Те не само финансират проявите й, но и единят от тях се е преквалифицирал на шофьор на Балтаджиева.

„Вероятно не защото няма други кандидати, а защото това е начинът да наблюдаваш финансирането пряко. Въпросът е какво е обещала Балтаджиева на братята фермери. Надали е само поръчка за нови тротоари“, питат се местните хора.

 

 

За автора

Сродни публикации