Български рози отглеждат чак в Афганистан » Съвети в земеделието

септември 28, 2023

Български рози отглеждат чак в Афганистан

Акценти

  • От близо 6 тона розов цвят там добиват около литър розово масло

През 2007 г. стартира афганистанско-германски проект на име „Рози за Нангархар“, който има за цел да стимулира фермерите в Афганистан да заменят отглеждането на опиумен мак с рози. Стопаните с интерес приели предложението, което им осигурявало възможност да участва в ограничаването на производството на суровини за направата на наркотици.

През първата година по програмата фермерите са получили нужните растения за засаждане, инструменти за обработка на земята, както и финансова подкрепа, защото не са реализирали никаква реколта.

Оказва се, че българската Роза Дамасцена вирее изключително добре по афганистанските ширини. От опита, който са натрупали до сега стопани споделят, че в пика на сезона в дестилерия заетите могат да достигнат до 120 човека. От близо 6 тона розов цвят там добиват около литър розово масло.

За разлика от опиумният мак маслодайните рози се отглеждат при по-ниски разходи и по-малко труд. Насажденията издържат с години, докато макът трябва да бъде засяван отново и отново, година след година.  Афганистанските фермери споделят, че продукцията им е търсена както от немски, така и от канадски производители.

 

Сродни публикации