Български мечки живеят царски в Италия » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Български мечки живеят царски в Италия

Акценти

  • Бернардо Педрони ще смени имената на мечките, за което ще обяви конкурс.

Българските мечоци Буя и Медо вече си живеят царски в намиращата се северно от Милано алпийска долина Валтелина.

Това констатира доволно най-тиражираният италиански всекидневник „Кориере дела сера“.

15-годишната мецана и 16-годишният мецан са атракцията на Алпийската еко-обсерватория за фауна край планинския курорт Априка. Там всеки ден посещават десетки деца и възрастни от цяла Италия.

Мечките играят на воля във вековна борова гора. Бягат до полуда по поляни с ароматни треви и диви ягоди и се къпят постоянно в езерцата покрай близкия буен поток.

За Буя и Медо след пристигането им преди няколко месеца от България, се грижи постоянно семейството биолози Луиза и Бернардо Педрони.

Двамата са родени, отрасли и учили в намиращото се на повече от сто километра Милано. Отдавна са се преселили заедно с двете им дъщери в дебрите на Валтелина.

Бернардо разказва, че любовта му към планината пламнала, когато като студент последна година трябвало да живее цели четири месеца като отшелник на 2000 м надморска височина. Там писал дипломната си работа за изпълнения със страстни перипетии любовен период на глухарите!

Тогава обаче му хрумнала идеята за обсерваторията, която за негова и на най-близките му хора радост успял да реализира с помощта на окръжната управа в близкия град Сондрио.

Бернардо Педрони разказва, че ги бил придобил у нас от пътуващ незаконен цирк и от ловен парк – развъдник. Според него в предишното си битие мечоците живеели мизерно. Дори нямали възможност да се къпят. Сега можели да го правят колкото си искат.

Дипломираният биолог бил решил да смени техните имена, за което щял да обяви нарочен конкурс. А голямата надежда на него, на съпругата му и на двете им дъщери била българските мечоци да ги дарят с поколение – нещо, за което те би трябвало все още да имат сили и възможности.

 

За автора

Сродни публикации