Българският орех изчезва » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Българският орех изчезва

В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни и се очаква до края на лятото тя да изчезне тотално, съобщиха производители. Те допълниха, че вариант е да се внасят орехи отвън, но цените са прекалено високи. „Има възможност за експорт от Украйна, но той излиза непосилно скъпо и заради това няма сметка да се практикува”, обясниха търговци.

Родните пазари търпят и липса на български фъстъци и лешници. Заради това цените им в магазините са много по-високи от тези на вносните ядки. Експортът се налага именно заради острия недостиг на български продукти. И ако при орехите няма големи възможности за доставка от чужбина, повечето фъстъци, които ядем, са вносни. Основно консумираме китайски и аржентински продукти, уточниха от бранша. Бадемите пък се внасят най-често от Америка.

Българските производители се опитват да пробият и на чуждите пазари, но начинанието се оказва изключително трудно. „В Западна Европа нямаме никакъв шанс. Държавите там имат добро местно производство и им излиза по-евтино да продават собствена продукция”, обясниха от бранша. Български производители в момента се представят на пазара в Румъния, за където изнасят основно слънчоглед.

Проблемът с дефицита на български ядки е още от 2013 г. „Тогава също е липсвало изобилие от български орехи и фъстъци”, допълниха експерти. Реколтата от орехи обаче тогава е била по-добра и затова родните ядки не са изчезнали напълно от пазарите след лятото. „Сега обаче очакваме орехът да изчезне напълно след средата на годината”, уточниха от бранша.

 

Сродни публикации