Българският ветеринарен съюз подкрепи забраната на фермите за ценни кожи » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Българският ветеринарен съюз подкрепи забраната на фермите за ценни кожи

Законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи беше внесен от депутати през септември миналата година.

През 2018 г. забраната събра 51 234 подписа и беше внесена за разглеждане от Национална гражданска инициатива в Народното събрание.

Проектът за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност предлага от началото на 2021-ва година да се забрани  „отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи“.

На сайта на Народното събрание драстично се увеличиха становищата в подкрепа на законопроекта.

Сред тях са научните становища на най-компетентните научни институти по отношение на:

  • – дивите животни;
  • – животинското поведение;
  • – биоразнообразието.

Това са два института към БАН:

  • – Инсититутът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ);
  • – Националният природонаучен музей, както и Биологическият факултет към Софийски университет.

Към тях се присъедини и становището на Българския ветеринарен съюз. В него се казва, че БВС и ветеринарните специалисти в Република България препоръчват да се въведе забрана за отглеждането на норки и други подобни диви животни във ферми за ценни кожи на територията на страната.

БВС се позовава на научни изследвания, доказващи че отглеждането във ферми на норки и други диви животни причинява страдание на животните. Създава и сериозни рискове за благосъстоянието им, които няма как да бъдат преодолени.

„Със становището си ветеринарните специалисти от Българския ветеринарен съюз се наредиха до най-компетентните научни експерти у нас в областта хуманното отношение към животните и биоразнообразието. Те се обединяват около позицията, че фермите за ценни кожи са нехуманни, жестоки, вредни за околната среда и опасни за хората. Надяваме се депутатите в комисиите да обърнат достатъчно внимание на тези становища и да разгледат проекта за забрана възможно най-скоро.“ Това заяви Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

От Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България инициираха в социалните мрежи подписване на Отворено писмо към Председателя на Народното събрание и председателите на ресорните комисии (с копие до министър-председателя Бойко Борисов). С него настояват да се ускори разглеждането на законопроекта както в комисиите, така и в пленарната зала.

„Само за една седмица във Фейсбук отвореното писмо събра над 1400 подписа от граждани и организации. Това е доказателство, че обществото следи законодателния процес и ще продължава да настоява за забрана на фермите. Отлагането и забавянето на тази забрана само ще донесе ново страдание на милиони животни.“, посочва Петя Алтимирска.

Писмото ще бъде внесено в Народното събрание и Министерски съвет в понеделник.

 

За автора

Сродни публикации