Българските ягоди по пазарите чукнаха 8 лв./кг. » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Българските ягоди по пазарите чукнаха 8 лв./кг.

Акценти

  • Нашенските розови домати се продават на цени от 4,50 – 6,00 лв/кг.

Високи цени поддържат родните плодове и зеленчуци.

Цените на плодовете в началото на пролетта лесно могат да уплашат купувачите на всеки пазар. Това установиха потребителите в различни градове на страната. Цената за килограм на испанските боровинки достига 50 лв. Често предлаганите разфасовки са от по 100 гр., защото 5лв. за нея някак по-лесно се плащат. Интересното е, че за някои плодове има разлика в цените по пазарите и тези в големите магазини. На места боровинките могат да бъдат намерени и за около 32 лв./кг. Разбира се разфасовките и в тези случаи не са по-големи от 100-125 гр.

В малки кутийки се предлагат и плодове като малини, къпини и касис. Те и сега и през зимните месеци поддържат цени в диапазона от 7-12 лв. за около 100 гр. По сергиите се появиха още вносни сливи и праскови, които също стряскат с цените си от 10-12 лв.кг. Така за удоволствието да хапнем две праскови ще ни се наложи да платим поне 3 лв., че и отгоре. Крушите пък запазват цена от 4-6 лв.

Появиха се вече и български ягоди за около 8 лв./кг. За разлика от тях гръцките са почти два пъти по-евтини – 4-5,50 лв/кг.

Зеленчуци

При зеленчуците цените също не са особено ниски. Българските картофи се предлагат за около 3-5 лв/кг. Старите са от 1,30 до 1,80 лв./кг. Празът родно производство е около 4 лв. за връзка, а вносният е близо 3 лв. Българските моркови пък стигнаха 2 лв./кг.

Нашенските розови домати се продават на цени от 4,50 – 6,00 лв/кг. Краставиците държат цени от 2,80 -3,20 лв. Пресните лук и чесън могат да се намерят от 0,80 – 1,00 лв./връзката. Килограм тиквички пък струва около 4 лв., а патладжанът – близо 5 лв. Различи сортове ябълки могат да се купят на цени от 0,80-2,50 лв./кг.

Такова е положението в началото на пролетта, а за съжаление родната продукция тази година може и да остане кът. Земеделци споделят, че все повече намалява производството, което пък допълнително увеличава крайната цена. Колкото и да е вкусна българската стока, тя намалява количествено и поскъпва с всеки следващ сезон.

Тази година вече станахме свидетели на първата слана, която нанесе сериозни щети на овошките в цялата страна. Очакванията са добивите да бъдат малки, а на места може и да няма никакви. Друг е въпросът, че прекупвачите често повишават значително цената и на малкото български плодове и зеленчуци. Това сериозно рефлектира върху крайните цени, които виждаме по пазарите.

 

Сродни публикации