Българските фермери трябва да имат стабилно европейско директно плащане » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Българските фермери трябва да имат стабилно европейско директно плащане

За България е важно да има стабилно европейско базово директно плащане. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на откриването на международната изложба „50 години Обща селскостопанска политика” в Националния дворец на културата. Той допълни, че директните плащания са съществен елемент от общия доход на земеделските производители и по този начин ще им дава икономическа сигурност. Това ще осигури справедлив стандарт на живот.

Зам.-министър Димитров изрази подкрепата си в идеята за една по-гъвкава Обща селскостопанска политика през новия програмен период, която да отразява различните икономически, агроклиматични и регионални условия на отделните държави членки. За повишаване на социалния и икономически ефект на земеделието е необходимо оптимизирането на веригата „първично производство – преработка –потребление”, подчерта зам.-министър Димитров.

В откриването участваха и директорът в Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия Марио Милушев, ръководителят на Председателството на ЕК в България Зинаида Златанова и посланици на държави от Европейския съюз.

 

За автора

Сродни публикации