Българските фермери получават субсидии, близки до европейските » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Българските фермери получават субсидии, близки до европейските

Средният размер на директното плащане за земеделците в България е много близо до 90 процента от средното плащане в ЕС. Девет държави са с по-ниски плащания, а Малта и Холандия – с по-високи заради обема разполагаема земя. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за размера на земеделските субсидии в ЕС и у нас, предаде БТА. 

 „За новия програмен период България ще получи за директни плащания 7 млрд. евро, което е с почти 2 млрд. евро повече от предишния програмен период. По-високи субсидии ще получават животновъди, овощари, производители на зеленчуци“, отбеляза Дончев.

Той поясни, че съгласно финансовия модел размерът на общото финансиране нараства всяка година, като започва от 25% от размера на общите плащания през първата година, достига до 70% през седмата година на прилагане на Общата селскостопанска политика и през 2016 г. за България ще достигне 100%.

Схемите за директни плащания се характеризират с висок темп на усвояване на средствата – над 99 процента през 2013 г., каза още Дончев. Площта, заявявана по тази схема, се увеличава всяка година, като започва от 3,3 млн. хектара и достига до 3,7 млн. хектара през 2013 г.

Той отбеляза като изключително важно въвеждането на прагове, така че да има интензивно подпомагане на първите 300 декара на стопанството и постепенно намаляване, за да се избегне дефектът, при който големи собственици и арендатори прибират голямата част от парите. Важно е дребните земеделци да се сдружават, за да са по-конкурентоспособни, препоръча той на стопаните.

 

 

За автора

Сродни публикации