Българските селскостопански продукти са на почит в Китай » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Българските селскостопански продукти са на почит в Китай

Акценти

  • България и Китай ще обединят сили в борбата с АЧС

Голям интерес будят меда, пчелните продукти и лавандуловото масло

Широк обхват от възможности за сътрудничество с Китай се разкриват пред страната ни. Това стана ясно след поредицата от срещи състояли се имено с тази цел.

По думите на Ли Гуандин, заместник-кмет на град Нинбо, провинция Джъдзян българските селскостопански продукти са обект на засилен интерес от страна на съгражданите му. Той е на визита у нас, за да спомогне за увеличаване на вноса на земеделски продукти в Нинбо. Там пазарът се развива с много голяма скорост и търсенето става все по-силно.

Предстои в първите дни на месец ноември в Нинбо да отвори врати офиса на Центъра за насърчаване на сътрудничестото в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Планирано е по-късно да се проведе и изложение с мостри на селскостопански и хранителни продукти. Те ще са с произход от ЦИЕ. Предвидено е събитието да се проведе в Младежкия иновационен център Китай.

На последната среща бяха представени и възможностите за създаване на „16+1 Демонстрационна зона за сътрудничество в областта на земеделието“. Заедно с това може да се открият и “16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти”. Тези идеи могат да се реализират в няколко града на провинция Ляонин. Това обясни губернаторът на провинция Ляонин, Тан Йидзун на срещата си с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Както България, така и провинция Ляонин разполагат с неизползвани до момента възможности за развитие. Взаимно допълващите се пазари създават благоприятни условия за сътрудничество и развитие на търговските отношение.

България и Китай ще си подадат ръка не само за развитие на търговските взаимоотношения. Двете страни са единодушни по въпроса за мерките за борбата с Африканската чума по свинете. Болестта е заплаха, която по-лесно може да се победи с общи усилия.

Друга положителна новина за българските производители е, че родните пчелни продукти, мед и розово масло са сред силно търсените стоки в Китай. Това създава предпоставки за повишаване на износа от страна на България.

 

Сродни публикации