Българските охлюви - хит в Гърция. Не смогваме с количествата за износ » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Българските охлюви – хит в Гърция. Не смогваме с количествата за износ

Наблюдава се съживяване на пазара за охлюви като гърците искат все повече охлюви от българските ферми. В момента родните предприемачи изнасят мекотелите основно за Гърция и Кипър, като дори не смогват с желаните количества за чуждите пазари. Другите страни, които изкупуват българската продукция, са Италия, Испания и Франция.

Според експерти от сектора пазарът за охлюви е възкръснал след изключително тежките 2010 и 2011 година за сектора. „Започват да се съживяват нещата, в момента имаме добри пазари”, обясниха от ферма в Пазарджик.

Повечето фирми за охлюви у нас отглеждат животинки от вида Helix Aspersa Maxima по френска технология. Предприемачите споделиха, че продават предимно в чужбина.

Обикновено изкупната цена на охлювчетата е около 4-4,50 лв. за килограм, като след отглеждането им готовата продукция се продава на около 10-15 процента печалба най-вече в Гърция. На Испания и Италия пък продаваме по 3 евро за килограм.

От ферма за охлюви в Ямбол изтъкнаха, че има интерес и от страна на български ресторанти към купуването на охлюви. В момента се подготвя и рецептурник с деликатеси с месо от охлюви, като продуктите ще се пуснат в търговската мрежа и у нас, и в чужбина.

Фермери допълниха, че все още е рано да се мисли за тазгодишните изкупни цени на охлювите у нас. Кампанията започва през май, допълниха от бранша.

Експерти обясниха, че е имало огромен интерес към започването на бизнес с охлюви през 2009 г., когато е бил и бумът. Специалистите разказаха, че създаването на една ферма излиза малко над 10 000 лв., като не се изисква специално образование и скъпа техника.

 

22 януари, 2014

 

За автора

Сродни публикации