Българските ловни трофеи са високо ценени по световните стандарти » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Българските ловни трофеи са високо ценени по световните стандарти

Акценти

  • За 2018 г. са реализирани 7,5 млн. лв. приходи от организиран ловен туризъм у нас

От днес до неделя ще продължи изложението “Природа, лов, риболов” в Пловдив.

Днес стартира 25-тото изложение “Природа, лов, риболов”. Гости на откриването бяха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, зам.-министър Атанас Добрев, изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Джупаров, председателят на Българския ловно-рибарски съюз Васил Василев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и др.

Министър Порожанов коментира, че за изминалата година са реализирани 7,5 млн. лв. приходи от организиран ловен туризъм. Тези средства са с 900 000 лв. повече спрямо отчетените през 2017 г. Разликата се дължи на увеличението в популациите на дивите животни. Паралелно с това расте и броя на ловците, ако през 2017 г. са ловували 5 450 души, то през 2018 г. те са се увеличи до 6 893.

На щанда на Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия посетителите на изложението ще могат да видя различни трофеи. Те са високо оценени по световните стандарти заради добрите генетични заложби на дивите животни у нас.

Съорганизатор на изложението е Министерството на земеделието, храните и горите. Тази година в него ще вземат участие 55 фирми за ловно оръжие, екипировка и оборудване. Желаещите да го посетят ще имат тази възможност до неделя на обяд. Една от демонстрациите ще е за влачене на трупи от коне от породата “Български тежковоз”. Тези животни се използват при дърводобив от тежко достъпни и пресечени терени.

 

Сродни публикации