Българските зеленчуци продължават да губят пазари » Съвети в земеделието

май 09, 2021

Българските зеленчуци продължават да губят пазари

Акценти

  • Основен дял от общия внос на пресни плодове продължават да заемат цитрусовите плодове и бананите с общо 98,7 хил. тона - с 3,6 хил. тона повече спрямо седемте месеца на 2018 г.

По предварителни данни на НСИ, през периода януари – юли 2019 г. в страната са внесени 172,6 хил. тона пресни зеленчуци и 208,5 хил. тона пресни плодове.

Това е респективно с 0,1% по-малко и с 11,6% повече спрямо същия период на 2018 г.

Най-значително намаление на годишна база като количество се наблюдава при доставките на:

  • – домати с 5,6 хил. тона (9,9%);
  • – краставици и корнишони – с 2,1 хил. тона (12,3%);
  • – пиперки – с 2,1 хил. тона (12,7%).

Съществено спадат и внесените количества гъби, зеле и моркови – с между 5,3% и 14,6%. От друга страна, вносът на лук и шалот нараства с 6,6 хил. тона (46,2%), а този на картофи – с 3,9 хил. тона (14,4%).

Най-голям принос за ръста на вноса на пресни плодове през първите седем месеца на 2019 г. имат доставките на ябълки. Те се увеличават над два пъти на годишна база, до 41,6 хил. тона.

Основен дял от общия внос на пресни плодове продължават да заемат цитрусовите плодове и бананите с общо 98,7 хил. тона – с 3,6 хил. тона повече спрямо седемте месеца на 2018 г.

Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, повишение се наблюдава при импорта на:

  • – киви (с 12,4%);
  • – ягоди (с57,8%);
  • – череши (с 63,7%);
  • – сливи (с над два пъти).

Намаление се усеща:

  • – при този на дини (с 9%);
  • – праскови (с 22%);
  • – грозде (с 25%);
  • – круши (с 35,9%);
  • – вишни (с 62,8%).

През първите седем месеца на 2019 г. износът на пресни зеленчуци се понижава с 30,9% спрямо съответния период на 2018 г., до 24,9 хил. тона. При пресните плодове – с 10,6%, до 28,9 хил. тона.

Намалението на общия експорт на пресни зеленчуци е основно вследствие на спад на реализираните извън страната:

  • – бобови зеленчуци – с 10,8 хил. тона (70,8%);
  • – сладка царевица – с 2,3 хил. тона (92,5%).

Свиват се и изнесените количества пиперки, тикви и домати – в рамките на 9,8% – 16,7%. Експортът на краставици и корнишони нараства с 22,8% на годишна база, до 5,4 хил. тона. Експортът на гъби, зеле, картофи и лук и шалот – от 15,6% до почти осем пъти (най-значително при лука).

Износът на пресни плодове през седемте месеца на 2019 г. представлява предимно реекспорт на продукти, които не се произвеждат в България.

Това включва 14,7 хил. тона цитрусови плодове (51% от целия износ на пресни плодове за периода) – с 3,8 хил. тона (20,7%) по-малко спрямо същия период на 2018 г. Това е главната причина за редукцията на общия експорт на пресни плодове. Понижение спрямо същия период на миналата година се отчита и при износа на дини (8%), черупкови плодове (с 25,2%) и праскови (47,8%).

Същевременно, износът на ябълки нараства над четири пъти на годишна база, а този на
ягоди, череши и кайсии – от 21,1% до 58,2%.

 

За автора

Сродни публикации